lördag 8 november 2014

Gåsbakelser - Mariabullar

Till gåsmiddagen passar denna bakelse utmärkt till kaffet.
Det är egentligen den klassiska bakelsen Mariabullen som fått lite annan design.
 
 

Mördeg
75g Smör
1 3/4dl Vetemjöl
2msk Socker

Petit choux deg
50g Smör
2dl Vatten
2dl Vetemjöl
4 Ägg

3dl Vispgrädde 2msk Socker 1tsk Vaniljsocker
Sylt
Florsocker

Arbeta först samman ingredienserna till mördegen och låt den vila en stund i kylen.
Mät upp smör och vatten i en kastrull. Koka tills smöret smält. Rör ner mjölet och låt det rosta tills smeten släpper från kanterna. Vispa sedan ner äggen, ett i taget. Vispa tills smeten är riktigt fluffig. Kavla mördegen tunt mellan två lager plastfolie. Spritsa ut 10 bollar av petit choux smeten på ett bakplåtspapper. Spritsa också ut 10 "S" som ska vara gässens halsar. Ta ut 10 cirklar av mördegen med ett glas, och lägg en cirkel på varje petit choux boll. Grädda i 200grader i ca 30 minuter, tills kakorna är gyllenbruna och mördegen har krackelerat. Låt svalna. Vispa grädden smaksatt med socker.
Klipp av ett lock på varje boll. Fyll med en klick sylt och spritsad grädde. Klipp varje lock i 2 delar och lägg på som vingar. Tryck i ett "S" i varje bakelse så att gässen får hals och huvud. Pudra över med florsocker och servera direkt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails