söndag 8 april 2012

Danskt rågbröd

Ett otroligt gott och nyttigt bröd som passar perfekt till påskbuffén.

Dag 1.
5dl Vatten
4dl Rågkross
3dl Solrosfrön
Knappt 1dl Linfrön
2msk Salt

Dag 2
50g Jäst
5dl Vetemjöl Special el Manitoba Cream
5dl Vatten
2dl Brödsirap
10dl Grovt Rågmjöl

Dag 1:
Blanda allt utom vattnet i en bunke. Koka upp vattnet och häll över. Täck bunken med plastfolie och låt stå till nästa dag.

Dag 2: Blanda röran från dag 1 med jäst, vatten, sirap och mjöl. Knåda med hjälp av maskin i ca en halvtimme. Häll upp degen, som liknar en gröt i 2 formar som först penslats med olja och pudrats med rågmjöl. Strö lite rågmjöl över. Låt vila i en halvtimme.
Baka i ca 220grader i 1½ timme. Täck med folie sista tiden om bröden börjar bli för brända. Bröden ska ha en innertemperatur på 102grader när de är klara. Låt svalna under bakduk och helst vila tills nästa dag innan de skärs upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails