torsdag 21 juli 2011

Tiramisù

Mitt favoritrecept på min favoritdessert.
Håller ett par dagar i kylen eller ca 2 veckor i frysen.

2 Äggulor
7 msk Kahlua likör
7 msk Strösocker
250g Mascarpone
3dl Vispgrädde
1 pkt Savoiardikakor
1 kopp espresso eller starkt kaffe

Kakao eller riven mörk choklad

Blanda äggulor, 5 msk socker och 3 msk Kahlua i en värmetålig skål och vispa tills allt är blandat. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten.Vispa blandningen tills den är tjock, ljus och luftig. (Ca 5 minuter) Vispa tills blandningen svalnat.
Blanda mascarponen med den resterande mängden socker i en skål. Vänd ner mascarponen i äggblandningen. Vispa grädden och vänd ner även den i äggblandningen. Smaka av, och tillsätt eventuellt mer Kahlua.
Blanda det avsvalnade kaffet med 4 msk Kahlua.
Vänd savoiardi kakorna snabbt en och en i kaffeblandningen och låt dem bilda första lagret, antingen i 6 portionsformar eller i en stor skål. Häll över hälften av äggblandningen.  Doppa resterande kex i kaffeblandningen och låt dem bilda nästa lager av Tiramisùn. Häll över resterande mängd av äggblandningen. Ställ i kyl, minst 2 timmar, gärna över natten. Pudra över kakao eller riven mörk choklad över Tiramisùn före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails