söndag 1 augusti 2010

Bœuf Bourguignon

Bœuf Bourguignon är väl egentligen höst- eller vintermat, men passar även en lite svalare sommardag, som igår. Smaken av en fransk köttgryta som fått puttra på soisen riktigt länge är oslagbar. Dessutom blir den bara bättre av att få vila någon dag och värmas upp på nytt.

1kg Högrev el. Fransyska

1 Gul lök
2 Morötter
Smör
Olja
2tsk Timjan
1msk Tomatpuré
3 Pressade Vitlöksklyftor
Grovmalen Svartpeppar
Salt
Vitpeppar
2msk Kalvfond
375ml Rött vin
Ca 15 Små steklökar
3-4hg Skogschampinjoner
Socker


Putsa köttet och skär det i tärningar, krydda med vit- och svartpeppar och lite salt. Hetta upp lite olja och en klick smör i en gryta och bryn köttet tillsammans med en gul lök i klyftor och morötterna skurna till stavar i omgångar tills det fått fin färg. Häll sedan tillbaka allt i grytan. Pressa ner vitlöksklyftorna och fräs allt en liten stund. Krydda med tomatpuré och timjan. Låt allt fräsa ihop en stund och häll sedan vin och fond i grytan. Låt allt puttra på svag värme i 1-1½ timme. Skala under tiden steklökarna och fräs dem sedan i smör i en stekpanna. Krydda med lite salt och peppar. När de börjar få färg, så häll över 1 tsk socker, så att ytan karamelliseras lite. Häll sedan över ca ½dl vatten som löken får puttra i, så att den blir riktigt mjuk. Rensa champinjonerna och skär i klyftor. Fräs dem sedan i smör tills får lite färg. Låt både lök och lök vila kvar i sina stekpannor tills grytan puttrat färdigt. Häll sedan ner lök och champinjoner i grytan. Skölj av stekpannorna med lite vatten, och tillsätt även det till grytan. Nu är grytan i princip klar. Bara att låta allt koka ihop, smaka av, och sedan bara njuta av alltihop med ris, potatisgratäng eller råstekt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails