fredag 30 juli 2010

Gammelmormors godaste ättiksgurkor

Här kommer ett recept på världens godaste ättiksgurkor! Receptet är från min gammelmormor och det recept som gör gurkorna allra godast. Ren lyx på en leverpastejsmörgås.


Ca 2.5kg Västeråsgurkor
½dl Grovt Salt

4 Grader Perstorps ättika
1l Vatten
5 kkp Socker
Kryddpeppar
Vitpepparkorn
Gula senapsfrön
Pepparrot
Dillkronor
Blad från Svart Vinbärsbuske
1krm Alun

Tvätta gurkorna och lägg dem i en bunke. Häll på vatten så att de täcks och häll det grova saltet över, så att det löses upp i vattnet. Låt gurkorna ligga i saltlaken i ca 1 dygn. Häll av vattnet och skölj av gurkorna. Skiva de stora gurkorna, låt de mindre vara hela, men skär bort ändbitarna på dem, så blir de krispigare. Varva gurkor, blad, dillkronor och små bitar pepparrot i burkarna. Häll sedan kryddor i burkarna, efter smak. Koka upp vatten, socker och ättika. Tillsätt alun och låt ättikslagen svalna. Häll den sedan i gurkburkarna och förslut dem. Förvara i kylskåp. Gurkorna är klara att äta efter 3-4 dagar.

1 kommentar:

  1. Och så söta små gurkor dessutom. Som små blommor.

    SvaraRadera