fredag 30 juli 2010

En variant på Jamie's blåbärsbullar

Här kommer en variant på Jamie’s blåbärsbullar. Jag använde mitt egna recept på vetedeg, men gjorde som Jamie och fyllde bullarna med blåbär, råsocker och en klick smör. Blev riktigt gott. Framförallt blir degen riktigt fluffig och fin när den innehåller 2 ägg och får jäsa ordentligt.50g Jäst
150g Smör
5dl Mjölk
1½dl Råsocker
1tsk Salt
2 Ägg
2tsk Mortlade kardemummafrön
Ca 14-15dl Vetemjöl

Ca100g Smör
½tsk Vaniljpulver
2dl Råsocker
250g Blåbär
1Ägg
Pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda sedan med mjölken. Känn efter så att blandningen är fingervarm. Häll vätskan över jästen och rör om så att jästen löses upp. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen väl, helst med en assistent (om assistenten är en mekanisk sådan eller om det är din äkta hälft spelar ingen roll, bara assistenten i fråga är uthållig). Låt degen jäsa i minst en timme.

Blanda blåbären med sockret. Kavla ut degen och bred på ett lager smör blandat med vaniljpulver. Häll över blåbären. Försök att inte få med alltför mycket vätska. Vik degen långsida mot långsida och skär degen i ca 1½cm breda remsor. Tvinna remsorna till snurror och lägg på plåt att jäsa i ca 1 timme. Pensla dem sedan med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar